Kinderboekwinkel prijs

dé prijs voor het boek dat door de andere jury’s niet is bekroond.


De Kinderboekwinkelprijs 2023 gaat naar:

Het leesboek Mot en de metaalvissers van Sanne Rooseboom

GEFELICITEERD!

De week waarin Mot een duikboot vond, begon redelijk normaal. Saai zelfs. Dat was niet zo gek. Er moest heel wat gebeuren voordat ze haar grote vondst zou doen. Ze had nog niet eens een magneet.

Mot heet eigenlijk Vlinder. Maar zo noemt alleen haar moeder haar nog. Die wil het liefst een opgeruimd, luchtig kind in een jurkje. Mot is zo niet. Mot houdt van zwarte kleren en van de oude, rommelige stad waarin ze opgroeit. Uit opstandigheid koopt ze van haar spaargeld een magneet om mee te vissen in het oude kanaal. Ze vindt een kleine, roestige duikboot. Die duikboot is het begin van een groots avontuur, waarbij Mot de punk-acrobaten van De Werf ontmoet, ze het tegen een machtige miljardair opneemt en ze haar moeder beter leert kennen.

Mot en de metaalvissers is een origineel en betoverend verhaal, dat zich nét niet in onze wereld afspeelt. Over de rafelrandjes van een stad, over jezelf kunnen zijn en over roest. Heel veel roest.

Met prachtige illustraties van Sophie Pluim.


De Kinderboekwinkelprijs 2022 gaat naar:

Het leesboek De eekhoorn legt een ei van Janneke Schotveld

GEFELICITEERD!

In deze vrolijke verhalenbundel komt een bonte stoet bosdieren voorbij, die allemaal zo hun eigen lesje leren. De haas heeft heel veel vrienden op Fabelbabbel, maar waar zijn ze als hij ziek wordt? Mag je liegen om je liefje voor je te winnen? Hebben de mieren het gedaan? En is het waar wat ze zeggen: heeft de eekhoorn echt een ei gelegd? De eekhoorn legt een ei is een geestige, lichtvoetige verzameling fabels over echte vrienden, over anders-zijn, vrijheid, ijdelheid, roddel en achterklap en over madeliefjes. Noëlle Smit maakte de schitterende illustraties. Een feest om voor te lezen vanaf 6 jaar of zelf te lezen vanaf 8 jaar.


De Kinderboekwinkelprijs 2021 gaat naar:

Het prentenboek Alfabet van Charlotte Dematons

GEFELICITEERD!

B is van badlaken waarop een broccoli in badpak de blauwe bergen bewondert, terwijl op de bloemetjesbank een broccoli in bikini hun bloemkooltje in zijn buggy bekijkt. T is van tandarts - een teckel - die met een tang een tand trekt van een tyrannosaurus rex terwijl zijn toegewijde tandartsassistent - een tapir - toekijkt. Alle letters van het alfabet en hun oneindige mogelijkheden vind je in dit prachtige boek vol verrassende vondsten. Iedere pagina is een weergaloos zoek- en ontdekfeest. Probeer in de tekeningen ook de letters zelf te vinden, voor de dief ermee vandoor gaat! Zie je welk voorwerp hij van bijna elke bladzijde meeneemt?


De Kinderboekwinkelprijs 2020 gaat naar:

Bob Popcorn van Martijn van der Linden en Maranke Rinck GEFELICITEERD!

Bob Popcorn
Bob Popcorn is een kinderboekenserie voor 7+ over een maiskorrel met driftbuien. Toegankelijk, origineel en heel erg grappig. Vlotte lezers in groep 3 en 4 lezen het vaak met plezier. Maar ook kinderen in groepen 5, 6 en zelfs 7, kinderen die misschien wat minder graag en gemakkelijk lezen, pakken de boeken graag. Lekker lezen met Bob Popcorn!


De Kinderboekwinkelprijs 2019 gaat naar:

het prentenboek Eiland van Mark Janssen
GEFELICITEERD!

Eiland
Een prachtig, kleurig prentenboek, waarin Mark vertelt over een kind, een man en een hond die als schipbreukelingen op een eiland terecht komen. Als lezer zie je zowel wat er boven als onder water gebeurt. Het eiland blijkt het schild van een reuzenschildpad te zijn.

Eiland verscheen bij uitgeverij Lemniscaat en is als prentenboek verkrijgbaar en als kartonboekje.